KOLAGEN

Kolagen

Kolagen a Joga Twarzy

Warto wiedzieć, że włókna kolagenowe znajdują się nie tylko w skórze. Otaczają również komórki, budują powięź.

Kolagen zbudowany jest z około tysiąca aminokwasów, co sprawia, że posiada dość dużą masę cząsteczkową. Sprawia to, że fizjologicznie nie jest on w stanie przeniknąć do głębokich warstw skóry, natomiast warstwa rogowa naskórka przepuszcza cząsteczki o bardzo małej masie. Tak więc wszystkie kosmetyki posiadające w swym składzie kolagen, nie są w stanie wpłynąć na jego uzupełnienie w warstwie skóry właściwej. Najlepszym sposobem na wprowadzenie kolagenu do skóry powinno być włączenie do diety produktów, będących źródłem łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, biorących udział w syntezie białek kolagenowych.

Kolagen w pożywieniu

WITAMINA C – najwięcej znajdziemy jej w żółtej papryce, pomarańczy, papai, jarmużu, brukselce, brokułach, czarnej porzeczce, kiwi, truskawkach czy białej kapuście.

ŻELAZO – najwięcej znajdziemy go w tofu, soi, białej fasoli, soczewicy czerwonej, ciecierzycy, natce pietruszki, brokułach, pestkach dyni, niełuskanym ziarnie sezamu.

MIEDŹ –  znajdziemy ją w kakao, nasionach słonecznika, orzechach, płatkach owsianych i wątróbce.

WITAMINA D3 – znajdziemy ją w mięsie węgorza, śledziach, makreli oraz w żółtkach jaj.

KRZEM – pijmy herbatki ziołowe ze skrzypu, pokrzywy, podbiału.

SIARKA – znajdziemy ją w dobrej jakości mięsie i jajach, cebuli, czosnku, kalafiorze, morelach i awokado

CHLOROFIL – dostępny jest w jarmużu, rzeżusze, trawie pszenicznej, szpinaku.

KWASY OMEGA 3 – ich źródłem są tłuste, dobrej jakości ryby oraz oleje roślinne np. lniany.

WITAMINA E – występuje w oleju z zarodków pszennych, ziarnach słonecznika, migdałach, oleju z orzechów laskowych, szpinaku, przecierze pomidorowym, botwince i jagodach.

Najważniejszy jest oczywiście sam budulec kolagenu, ale również mięśni, czyli gama aminokwasów egzo- i endogennych. Doskonałym połączeniem będzie przyjmowanie białek roślinnych i zwierzęcych w proporcjach 1:1 z zastrzeżeniem, że białek zwierzęcych powinniśmy dostarczać około 500g tygodniowo.

Smacznego!

VizagoJoga

P.S. Z jogą Ci do twarzy!

Facebook
LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *