Twój koszyk jest obecnie pusty!
Wpływ diety na wygląd twarzy
—
Czas płynie, przywyknij i daj sobie szansę
Tik-tak tik-tak, słyszysz?
Tak, to zegar. Raczej nie jest to najlepszy przyjaciel człowieka. Kojarzy się, że czas ma wiele wspólnego ze zmianami w naszym ciele – zwłaszcza tych negatywnych. To fakt, ciężko z tym się nie zgodzić. Nie jest to jedyny winowajca naszych zmian na ciele i twarzy. Możemy zarzucać swojej mamie, że przekazała nie te geny, możemy winić nasz pogodny charakter za kurze łapki w wyniku ciągłych wybuchów śmiechu…no właśnie – ale czy warto szukać winnych? Spójrzmy na to jak możemy zacząć pomagać sobie samym, albo…zjedzmy coś, coś dobrego 🙂
Wpływ diety na wygląd twarzy
Wiele badań potwierdziło, że rysy twarzy z wiekiem się zmieniają. Podobno chodzą po ziemi dietetycy, którzy umieją określić po naszej twarzy jak się odżywiamy. Jestem w stanie w to uwierzyć – zwłaszcza wtedy, kiedy mam ogromny wyrzut sumienia po zjedzeniu ostrego curry, wtedy też mam wrażenie, że w moim ciele zmienia się wszystko – nie tylko moje ostre rysy twarzy…ale to nie o tym, na twarzy się skupmy.
Opuchlizna, podkrążone oczy, zmarszczki, przebarwienia czy wypryski – brzmi znajomo? Są to najczęstsze objawy źle zbilansowanej diety. Znany nam slogan: “jesteś tym, co jesz” idealnie określa temat poruszanego tu problemu. Dobrze dobrane produkty w diecie potrafią działać cuda, które później są widoczne na twarzy. Zmiana diety działa na tyle szybko, że pierwsze efekty można zauważyć już po paru dniach. Czy zatem dieta zmieniająca rysy twarzy może zmienić coś jeszcze?
W jaki sposób dieta wpływa na wygląd twarzy
Aby poprawić wygląd twarzy należy trzymać się kluczowej zasady dotyczącej diety. NIc prostszego, myślisz. Słowo klucz to: składniki mineralne i witaminy. To one działają na naszą skórę jak czerwone wino na dobre trawienie, Beyonce na Jay-Z czy maślanka na poparzenia słoneczne. Warto sięgać po zróżnicowane produkty, które zawierają witaminy: A, E, C, D, witaminy z grupy B, cynk oraz kwasy omega-3. Aby dobrać dietę na jędrną skórę pomocna może się okazać konsultacja z dietetykiem, który znakomicie wytłumaczy nam zależność pomiędzy odżywianiem a skórą.
Czy dieta może zmienić rysy twarzy?
Powyższe pytanie staje się zagwostką dla wszystkich tych, którzy zastanawiają się nad inwazyjnymi metodami zmian w swoim ciele. Wiadomym jest, że wstrzykiwany botoks to sposób na niemal natychmiastowy efekt, który wpływa na wygląd twarzy, jednak moim zdaniem warto dać szansę najpierw temu co naturalne / tańsze / bezbolesne. Dieta zmieniająca rysy twarzy polega na serwowaniu naszemu organizmowi produktów, które są bogatym źródłem substancji, wpływających na cerę. Potwierdzę tę tezę przykładami – na podium witaminowego starcia stoją między innymi:
Szpinak i brokuły – idealni partnerzy w procesie naturalnej zmiany rysów twarzy: jeden z nich zawiera przeciwutleniacze, opóźniające proces starzenia skóry, drugi zaś chlorofil i witaminę A, które pobudzają wzrost i odbudowę komórek, co w efekcie sprawia, że policzki się podnoszą. Ciekawe? Czytaj dalej, zgłodniejesz 🙂
Owoce morza (przede wszystkim ostrygi): kwasy omega-3 oraz cynk, ujędrniają skórę, pomagają uzyskać efekt liftingu.
Mandarynki – Witaminy A i C – stymulacja produkcji kolagenu wpływa na naturalne modelowanie policzków.
Nadmieniam, że powyższe przykłady to tylko część wachlarza możliwości. Z pewnością na bazarku u pani Halinki znajdziecie wiele innych warzyw i owoców, które pomogą nam zmienić przede wszystkim nawyki żywieniowe, a w efekcie – wpłynąć na piękną cerę.
Nadmiar / niedobór produktów a twarz
W życiu spotykają nas dobre i złe sytuacje, ludzie są bardziej i mniej przyjaźni, a lato miewa swoje lepsze i gorsze dni. Podobnie jest z produktami – jedne działają zbawiennie na samopoczucie i wygląd, a drugie mogą nieźle namieszać. Zatem teraz o tych, które mieszają, niekoniecznie dobrze im to wychodzi.
CUKIER
Posłodzić można, owszem, ale lepiej koleżance z uwagi na jej piękny kolor szminki na ustach. Jeśli nie musimy słodzić nic innego to dla nas lepiej. Zależność: cukier a cera jest prosta jak drut – im go więcej, tym więcej wyprysków i trądziku. Nadmiar węglowodanów prostych powoduje wzrost stężenia glukozy = niszczy strukturę włókien kolagenowych = pojawiają się zmarszczki. Nic bardziej skomplikowanego, nie warto zatracać się w słodyczach.
ALKOHOL
Wszelkie trunki odwadniają organizm. Następstwem tego jest zatrzymanie wody (o ironio!) i nasza twarz staje się opuchnięta i zaczerwieniona. To wina wina jest, nikogo innego 🙂
GLUTEN
To nie trendy czynią gluten modnym. Obecnie przejście na dietę bezglutenową jest dość powszechne. Badania potwierdzają, że uczulenie na związki białek roślinnych występujące w niektórych zbożach powodują nie tylko problemy jelitowe, ale również zostawiają ślad na twarzy w postaci zaczerwienień, wyprysków na brodzie oraz opuchniętych policzków.
LAKTOZA
Nietolerancja cukru, który znajduje się w produktach mlecznych to kolejny powód dlaczego nasza twarz zmienia się nie po naszej myśli. Opuchnięte powieki, podkrążone oczy oraz małe guzki w okolicach brody to najczęstsze powody, dla których muuuusimy ( 🙂 ) się zastanawiać nad odstąpieniem mleka krowiego.
ŻELAZO
Anemia w związku z niedoborem żelaza odbija się na naszej twarzy. Jedzenie przetworzonej żywności, ubogiej w witaminy i żelazo powoduje, że cera jest ziemista i zmęczona. Niewiele nam dadzą zimne okłady na sińce pod oczami, jeśli nie zastanowimy się nad zmianą diety bogatej w warzywa i owoce.
Jak poprawić rysy i wygląd twarzy
Dajmy sobie szansę na zmiany. Nie wszystko od razu, spokojnie. Wypij kieliszek wina, ale połącz go z dobrą sałatką zamiast z tłustym stekiem i frytkami.
Pamiętajmy o wypijaniu minimum 2 litrów wody dziennie, a zamiast ciastka z kremem zjedzmy owoc.
Ps. Mój Szanowny Kolega mawia, że jak jesteś głodny to pomyśl, że zjesz jabłko. Jeśli okaże się, że wcale nie masz na nie ochoty to znaczy, że nie jesteś głodny.
Filip, pozdrawiam Cię serdecznie, nadal lubię jabłka. 🙂
Pamiętajmy – z odpowiednią dietą można wyjść z twarzą. 🙂
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.